Thames Valley

With 25 years of engineering developments across Thames Valley, Ramboll has a wide portfolio in the region. From re-modelling buildings to whole site developments, we use our creative engineering solutions to deliver more value.

Contact

Mark Nevill. Ramboll

Mark Nevill

MEng, CEng MICE, Project Director
Martin Feakes.  Ramboll

Martin Feakes

BEng, CEng, MICE, Market Director, Buildings
T: +44 7436 588 570
Fergal Kelly. Ramboll

Fergal Kelly

Project Director
With our world class expertise and a deeply rooted understanding of the local context, Ramboll has been engineering developments across Thames Valley for over 25 years; delivering many exciting and landmark projects, including:
 
  • Reading International
  • Oxford Science Park
  • Doxford Solar Office
  • Festival Place Basingstoke
  • Abbey Mill House (The Blade)
  • Green Park
  • Winnersh Triangle
  • Longcross Business Park
  • Thames Tower
  • Farnborough Conference Centre
  • Brunel Place

Evident in our Thames Valley portfolio, we constantly strive to achieve inspiring and exacting solutions that make a genuine difference to our customers, end-users and society as a whole. Ramboll works across the markets: Buildings, Transport, Environment and Health, Water, Energy, Oil & Gas, and Management Consulting.

Related Projects

Acute Vascular Imaging Centre, John Radcliffe Hospital

A new Acute Vascular Imaging Centre (AVIC) has been constructed to serve John Radcliffe Hospital's new cardiology building, part of the Oxford facility's expansion programme. Our structural, civil and building services engineers worked with BAM Construction under a Department of Health ProCure21 framework agreement to design and deliver the imaging centre.

The AVIC site is located in a narrow gap between the cardiology unit and the Accident & Emergency department of the main hospital. Its three-storey concrete frame is structurally independent but linked to the structures on either side at first floor level, and bridges a road used for deliveries and fire access.

Adjacent to the main hospital, ground beams span existing pile caps and below-ground services. Columns o ...

Abbey Mill House

The Blade

Sensitivity is required on this project to build an eight storey residential building and a fourteen storey commercial high rise on an historic site which once housed a mill complex run by Benedictine monks. Care was taken during demolition to preserve a medieval arch, which has been awarded scheduled monument status...

Oxford Brookes University student centre

The new five-storey concrete frame student centre has created a focal point for Oxford Brookes University. It houses the university's main library, the student union and a lecture theatre, along with teaching rooms, retail areas and catering facilities.

The main entrance to the new building leads into a large atrium with the library and student union on each side and a ground floor dining area. The lecture theatre projects into the space, creating a mezzanine level above. Wings on three sides of the building accommodate retail and medical facilities, a link to the existing Abercrombie building and pooled teaching rooms.

The new student centre is light, open plan and easy to navigate. Its long span steel-frame roof helps create the sense of space and the large voids pr ...

Reading Station area redevlopment works. Photo: Network Rail

Reading Station area redevelopment works

The six-phased redevelopment plan for Reading Station was a hugely ambitious scheme to decongest the busy rail hub. Of the two packages of work released by Network Rail, Ramboll won contracts on both.

Sonning residence

A two-storey contemporary private residence on a 4.9 hectare plot next to the River Thames near Reading. Our structural engineers worked with the client’s architect to achieve a building that maximises natural light using full-height glazing, and features immaculate interior and exterior finishes. The grounds include a helipad, a golf green, an outdoor swimming pool, a tennis court and a fish pond.

The new concrete frame house and private entrance courtyard occupy a greenfield portion of a site on which the previous dwelling was demolished. The building's slabs include integrated underfloor heating, and the roof is flat. The 4m wide balcony and large first floor terrace utilise a cantilevered concrete slab constructed using the Cobiax void former system of plastic spheres, which ...

Ramboll

Ramboll
240 Blackfriars Road
London SE1 8NW
United Kingdom
Tel: +44 20 7631 5291
Fax +44 845 299 1610

Mail: london@ramboll.co.uk

Company registration

Company registration

Ramboll UK Limited. Registered in England & Wales. Company registration no. 03659970. Registered office: 240 Blackfriars Road, London SE1 8NW


Other sites

Other sites